Voor 2016 moet het aantal oplaadpunten in de Amsterdamse openbare ruimte zijn uitgebreid van de huidige 900 naar 2.000. Om dit te faciliteren heeft de gemeente Amsterdam de contracten met Essent en Nuon/Heijmans voor de plaatsing hiervan met een jaar verlengd.

Vraag naar oplaadpunten blijft toenemen

De vraag naar laadpunten neemt toe omdat er steeds meer elektrische auto’s in de stad rondrijden. Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen in Amsterdam is het afgelopen half jaar meer dan verdubbeld van 750 voertuigen naar bijna 1.600. Dit jaar komen er ook weer nieuwe modellen op de markt, zoals de Nissan eNV200 en de Volkswagen e-Golf. Ook de eerste maanden van 2014 laten een stijging van het aantal verkochte elektrische voertuigen zien.

Op dit moment bestaat het Amsterdamse openbare oplaadnetwerk uit 900 oplaadpunten. Deze punten zijn vrijwel allemaal geplaatst op verzoek van elektrische rijders. Op de drukste locaties zijn extra punten geplaatst om de groei aan elektrische voertuigen de ruimte te bieden.

Monitoring van gebruik oplaadpunten

Amsterdam houdt de groei van het opladen zorgvuldig in de gaten. In samenwerking met het CleanTech onderzoeksprogramma van de Hogeschool van Amsterdam wordt voortdurend in het oog gehouden hoe elektrisch rijders gebruik maken van het oplaadnetwerk. Op basis van die gegevens kunnen punten worden bijgeplaatst of verplaatst; zo zijn stad én gebruikers verzekerd van een efficiënt netwerk dat intensief wordt gebruikt. Een belangrijk element om het netwerk rendabel te maken.

Sinds de start van het contract in 2011 zijn de oplaadpunten intensief gebruikt. Zo hebben er in totaal 250.000 laadsessies plaatsgevonden waarin 2.500.000 kWh is geladen. Dit staat gelijk aan meer dan 12.000.000 schone kilometers, ofwel 305 rondjes om de aarde. Inmiddels weten per maand 3.000 individuele gebruikers het Amsterdamse netwerk te vinden.

Schone lucht voor Amsterdam

In 2011 heeft Amsterdam als eerste gemeente van Nederland al haar luchtkwaliteitsmaatregelen doorgerekend en gekozen voor maatregelen die de meeste schone lucht opleveren per geïnvesteerde euro. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het plan Schone lucht voor Amsterdam. Uit de evaluatie van september 2013 blijkt dat de lucht in Amsterdam schoner wordt door de huidige Amsterdamse maatregelen. Bij de evaluatie is ook besloten het aantal oplaadpunten uit te breiden naar 2.000 in 2016.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opzich top, alleen nemen ze ook snelladers in het verhaal mee?

Zonder snelladers richt je je vooral op de PHEV’s die de hele dag aan een paal staan terwijl ze allang vol zijn.

Voor veel EV’s zou het ook fijn zijn als er snelladers in de stad stonden op parkeerterreinen. Even in 20 min heel wat kWh’s die accu in gooien en dan gewoon terug op zijn P.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.