Waterstofpomp Alkmaar
Een verandering in de wereld van het transport. Het inzetten van waterstof als brandstof, die ook nog eens op een duurzame wijze is gewonnen.

De productie van waterstof kost nogal wat energie. Als de brandstof op een conventionele wijze wordt gewonnen, dan blijft milieuwinst uit. Gelukkig is het ook mogelijk om waterstof op een duurzame wijze te winnen. Dat is iets wat in Alkmaar gaat gebeuren. Door verschillende belanghebbenden is een samenwerkingsovereenkomst gesloten, DUWAAL Alkmaar Boekelermeer. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een verminderde milieubelasting van het vrachtvervoer van bedrijven, gevestigd op bedrijventerrein Boekelermeer.

Dat wordt gedaan door elektrolyse plaats te laten hebben in windturbines, zodat er direct waterstof wordt geproduceerd. Naar verluidt is dit zelfs een goedkopere vorm van energieopwekking dan een gangbare windmolen. Bedrijven die hieraan deelnemen zijn afvalverwerker GP Groot, fabrikant van bezemwagens RAVO, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) (bekend van de kernreactor in Petten), Composite Analytica en E-Trucks Europe. Ook is er een DKTI-subsidie aan dit project verleend, een subsidie voor verduurzaming van het transport.

Uiteraard wordt er een waterstoftankstation gebouwd, eerst in Alkmaar en later ook in Oostzaan. ECN gaat werken aan een transport- en opslagsysteem voor waterstof. Ravo gaat veegwagens op waterstof ontwikkelen.

De hoeveelheid waterstof die ter plekke wordt geproduceerd, moet afdoende zijn om 100 vrachtwagens te laten rijden. Personenwagenbezitters zijn overigens ook welkom, om de tank van een Hyundai Nexo of Toyota Mirai vol te gooien. Er moet nog wel geduld worden betracht tot 2020, dan moet alles operationeel zijn.

Beeld: waterstofpomp in Alkmaar, zoals die er naar verwachting uit komt te zien


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.