Het kan hard gaan met een merk. Zelfs eentje dat louter elektrische auto’s verkoopt. Hield Tesla Benelux in Eindhoven zich voorheen bezig met een sportwagen die vrijwel altijd de 100.000 euro-grens passeerde en in relatief kleine getallen werd verkocht, nu mogen ze zich gaan opmaken voor een nieuwe markt. De elektrische sedan rijdt begin 2013 de Europese wegen op, en de reserveringen stromen binnen.

Onlangs liep het totaal aantal reserveringen voor de Model S – nog vóór de uitlevering en voordat iemand er in gereden had – al op tot meer dan 10.000 exemplaren. CEO Elon Musk kan dus met een gerust hart 2013 ingaan, waar ze zullen proberen de grens van 20.000 verkochte exemplaren te bereiken. En nu de uitlevering in de VS op gang is gekomen wordt het tijd om te kijken naar een EU-introductie. Deze staat voor begin 2013 gepland, al gaf Elon Musk op een persconferentie in Genève wel te kennen aan Groen7 dat de eerste exemplaren hier waarschijnlijk eind 2012 al zullen arriveren.

Invasie van 600
Samen met de 150 reserveringen die Athlon Car Lease heeft geplaatst staat de teller in de Benelux nu op meer dan 600 stuks. Het grootste gedeelte van de Model S’en zal in handen komen van Nederlandse eigenaren. (Zie ook deze Google Maps met reserveringen per locatie.) Het lijkt er dus op dat de top 10 van best verkochte EV’s al snel een nieuwe toevoeging krijgt. In Engeland moet men iets langer geduld hebben, vanwege de ombouw van links- naar rechtsgestuurd komt de Model S daar medio 2013 beschikbaar.

480 km op één acculading
De Model s komt in eerste instantie alleen met het zwaarste accupakket naar Nederland, België en Luxemburg. Het betreft de 85 kWh-uitvoering met een door Tesla opgegeven range van 480 km. Volgens de testcyclus van de US Environmental Protection Agency (EPA) is het bereik 426 km, waarmee het nog steeds de EV met de grootste rijafstand van allemaal is. De sedan is te verkrijgen als Performance-editie, waarbij de elektromotor tussen de achterwielen 422 pk (310 kW) levert, of als reguliere uitgave met een vermogen van 367 pk (270 kW). Twee versies onder het 85 kWh-pakket volgen later, en kennen een range van 370 en respectievelijk 260 km. Nederlandse prijzen moeten nog bekend gemaakt worden.

UPDATE 20-12-2012: Inmiddels zijn de Nederlandse prijzen van de Tesla Model S bekend gemaakt.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zo, met dit soort aantallen klappen ze wel even keihard over Fisker heen.. ben benieuwd!

Had ik munten genoeg was ik 1 van die 600!!! 🙁

Met 3 subsidies en 5 jaar geen bijtelling zal Ned. koploper zijn!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.