Aiways U5 aan de laadpaal
De titel kan dubbel worden opgevat. Er wordt met de auto vanaf China naar Europa gereden, gewoon om te testen, en over een paar jaar is de auto eveneens verkrijgbaar in ons continent.

Steeds meer is China het land waar het gebeurt. Elektrisch rijden wordt ginder als een belangrijk middel beschouwd om de luchtverontreiniging in miljoenensteden terug te dringen. Dus zijn er veel merken die we hier nauwelijks tot niet kennen. NIO, Enovate, Bordrin en Byton om een aantal te noemen. Niet alle fabrikanten zullen tot wasdom komen en zeker niet altijd komen de ev’s naar Europa, de beloftes worden gedaan.

Aiways behoort ook tot de nieuwe spelers. De U5 is een suv met een strakke en wat Volvo’esque vormgeving. Laat maar komen. Eerst wordt er uitgebreid getest, want dat is nu eenmaal wat er moet gebeuren met nieuw ontwikkelde auto’s. Er is gelijk maar besloten om met twee prototypes naar Europa te rijden, de Chinese stad Xi’an is het startpunt. De rit belooft een lengte te hebben van een kleine 15.000 kilometer, men weet ons nu al te melden dat de precieze afstand 14.231 kilometer gaat zijn.

De suv van Chinese makelij moet betaalbaar zijn. De Aiways U5 staat op een deels platform dat deels uit aluminium en deels uit staal is opgetrokken. Het rijbereik komt uit op 460 kilometer, volgens de vrij optimistische NEDC-norm. Aiways wil jaarlijks een nieuw model introduceren.

We wachten af of dit een van de vele elektrische suv’s wordt die de onze automarkt verrijkt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Op deze manier is de wagen al tweedehands als die hier in de verkoop gaat…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.