Duitse onderzoekers hebben het lichtste materiaal ter wereld ontwikkeld. Per kubieke centimeter weegt het materiaal slechts 0,2 milligram. Het materiaal heeft de toepasselijke naam ‘Aerographite‘ gekregen.

In Advanced Materials presenteren de onderzoekers Matthias Mecklenburg en zijn collega’s van de universiteit van Hamburg en Kiel de nieuwe stof Aerographite. Het is een zwart, sponsachtig materiaal. Het gewicht is een absoluut record met 0,2 milligram per kubieke centimeter. Het bestaat uit poreuze koolstof buisjes die op nanoschaal met elkaar verweven zijn.

Deze vorm van koolstof zou volgens de onderzoekers op verschillende toegepast kunnen worden, maar vooral geschikt zijn als geleidemateriaal in accu’s. Met name in lithium-ion accu’s voor elektrische auto’s. Het voordeel is dat deze accu’s veel lichter worden, wat zowel de actieradius als de wegligging ten goede komt. Ter referentie: Aerographite is 75 keer lichter dan het isolatiemateriaal styrofoam.

Ook bijzonder is dat het materiaal voor ongeveer 95% gecomprimeerd kan worden. En vervolgens weer uitgetrokken kan worden zonder schade aan de structuur aan te brengen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Styrofoam is een merknaam, in ’t Nederlands én in bestekteksten is dit gewoon geëxtrudeerd polystyreen.

Dit is onmogelijk! 1 ml lucht weegt al 1,2 mg op aarde,
is dit soms gewogen op de maan?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.