Het oermodel van de Aptera
De naam Aptera zal bij velen niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen. Het aerodynamische vervoersmiddel is een automobiele paradijsvogel die in eerste instantie niet op de markt is gekomen.

In tweede instantie zou het zomaar anders kunnen zijn. Aptera is terug en vastberaden om een ev met vrij behoorlijke specificaties op de markt te brengen. Het rijbereik van het voertuig moet uitkomen op een lieve 1.600 kilometer, het zou een heuse, nog nimmer vertoonde prestatie zijn.

Van oorsprong is de Aptera is een vliegtuigachtig voertuig voor de openbare weg. Aerodynamisch, quirky en loei-efficiƫnt. Er zijn prototypes geweest, maar tot een productieversie is het nooit gekomen, een faillissement bleek onafwendbaar. Nu zijn de drie oprichters van het merk weer bijeengekomen en is Aptera terug.

Het moet geen directe kopie van het origineel worden, maar als vanouds is het een zoektocht naar efficiƫntie in haar meest compromisloze vorm. De nieuwe Aptera zal worden opgetrokken uit kunststof composiet dat met hars wordt verstevigd. De elektromotoren worden ingekocht in Oost-Europa, als alle wielen van het driewielige voertuig worden aangedreven bedraagt het totale vermogen 150 kW (204 pk), ruim voldoende aangezien het totale gewicht niet ver boven de 800 kilogram uitkomt. Mogelijk wordt er uiteindelijk voor tweewielaandrijving gekozen. Verder kan er worden beschikt over verschillende accupakketten, de capaciteit ligt uiteen van 40 tot 100 kWh.

Momenteel zijn er financieringsrondes gaande. De fabrikant hoopt de eerste functionerende prototypes al in 2020 te kunnen tonen. (Via: ieee.org)

Beeld: het oermodel van de Aptera


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.