Wanneer er een vuurincident plaatsvindt met een elektrisch aangedreven auto duiken media daar doorgaans direct bovenop, met de vraag of het elektrosysteem de brand al dan niet veroorzaakte. Maar zijn deze auto’s ook echt onveiliger? Een onderzoek van de Duitse Dekra geeft uitsluitsel: elektrische en hybride voertuigen met een lithium-ion accu zijn bij brand niet minder veilig dan voertuigen met verbrandingsmotoren en conventionele accu’s.

Minder rook
Het Duitse expertisebureau Dekra voerde een test uit met lithium-ion accu’s uit drie actuele, maar niet nader gespecificeerde elektrische auto’s. De batterijen werden met benzine in de fik gestoken, en volgens onderzoeker Markus Egelhaaf begonnen de accu’s bij 800°C autonoom te branden. Een opvallende conclusie is dat de rookontwikkeling van de brandende accu’s stukken minder was dan van brandende benzine.

Minder verspreiding
Een andere opvallende claim van Dekra is dat het vuur zich bij een accu minder snel verspreid in vergelijking met een benzinevuur. Omdat er geen brandbare vloeistoffen uit de lithium-ion accu’s lekken is er minder gevaar dat omliggende onderdelen vlam vatten.

Meer bluswater
Een onderdeel van de test was om te kijken hoeveel blusmiddel er nodig is om het vuur uit te krijgen. In eerste instantie werd het accuvuur geblust met water en vervolgens door water met chemische additieven. Zonder deze toevoegingen meende de onderzoekers van Dekra wel meer water nodig te hebben dan tijdens het blussen van conventionele accu’s. Ook werd eer naar de milieubelasting gekeken: een brandende lithium-ion-accu deed daarbij niet onder voor een reguliere 12-volt accu.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik geloof er niets van. Je moet Lithiumbatterijen NOOIT in contact brengen met water, dit veroorzaakt juist brand en/of explosies. Het lijkt me dus sterk dat ze geblust hebben met water. Bovendien, als een Lithiumaccu vlam vat worden er extreem hoge temperaturen bereikt en is het bijna niet te blussen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.