Slecht nieuws voor Mitsubishi, dat met haar 0% bijtellings-SUV een enorm aantal verkoopordes heeft vergaard in Nederland. Er is een probleem opgetreden met de accu’s.

Mitsubishi maakt ten eerste melding van een gesmolten 16 kWh accupakket in de Mizushima-fabriek in het Japanse Okayama. Het accupakket van toeleverancier GS Yuasa, eveneens een Japans bedrijf, stond op dat moment aan de lading. De uitgebrande accu lag overigens niet in een Outlander Hybrid, maar in de 100% elektrische i-MiEV.

“At around 8:15 pm on March 18, one of the 16kWh drive battery packs used in the i-MiEV (lithium-ion battery) overheated in the battery inspection room at the EV assembly factory at the Mizushima Plant. The drive battery pack started to smoke, and then ultimately caught fire one hour after.”

Niet veel later werd een Japanse Mitsubishi-dealer opgeschrikt toen een Outlander Hybrid voor aflevering werd klaargemaakt, volledig was opgeladen, maar de volgende dag dienst weigerde. Hierbij werd een vreemde geur waargenomen. Na onderzoek bleek dat een deel van het accupakket, zo’n 80 cellen, waren gesmolten.

mitsubishi-outlander-plug-in-ev-hybride-accu-brand-fire

Mitsubishi heeft Outlander Hybride-klanten – de auto wordt momenteel alleen nog in Japan verkocht – aangeraden om de elektro-SUV tot nadere order niet meer op te laden. Mitsubishi wil eerst de oorzaak van het probleem achterhalen.

Yuki Murata, woordvoerder bij Mitsubishi, heeft aangegeven dat ze het verschepen van de Outlander Hybrid hebben stopgezet totdat er meer duidelijkheid is. Wat voor effect dit heeft op de Nederlandse levering is nog niet bekend. Mitsubishi Nederland is van plan om de auto vanaf juli uit te leveren. Prijzen beginnen bij 43.490 euro.

UPDATE: Mitsubishi Nederland verklaart dat accu-leverancier GS Yuasa onlangs het productieproces heeft aangepast, en de brandgevallen van ná deze ingrijp zijn. Mitsubishi houdt er dan ook sterk rekening mee dat de falende accu’s hiernaar terug te herleiden zijn en verwacht het euvel binnen twee weken te verhelpen. Overigens start de Europese productie pas in april, de eerste boten richting Nederland vertrekken in mei.

8.000 orders!

Daarnaast laat Mitsubishi Nederland weten ruim 8.000 orders te hebben ontvangen voor de Outlander Plug-in Hybrid EV. De verwachting is nog steeds dat dit allemaal in 2013 op kenteken gezet kan worden, maar men durft geen garanties te geven. Wanneer de auto na 31 december 2013 op kenteken wordt gezet geldt het 0% bijtellingstarief niet meer, en valt de SUV in de 7-procentsklasse.


Meer lezen over: , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dacht direct al aan een productie-fout.
Goed dat ze er zo op reageren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.