Op verschillende plaatsen in het land kunnen elektrische lijnbussen worden bijgeladen, om het openbaar vervoer altijd volgens dienstregeling te laten verlopen.

Lijnbus van Qbuzz laadt op met pantograaf bij ABB-snellader

Het gaat zowel om het noorden van het land als Dordrecht en omgeving, regio’s waar openbaar vervoersmaatschappij Qbuzz actief is. ABB is een erkend producent van snelladers en ultra-snelladers en is dus zeer goed in staat om de laadinfrastructuur te leveren voor elektrische bussen. Zo langzamerhand verdwijnt de bus op diesel ten faveure van de elektrische bus.

In Groningen en Drenthe zullen in verschillende busremises oplaadstations te vinden zijn die een vermogen van 100 kW leveren. Het zijn er 62 in de plaatsen Emmen, Appingedam, Stadskanaal, Oude Pekela, Zoutkamp, Surhuisterveen en Assen.

In Dordrecht en omgeving worden 38 laders van het type Terra 54 geplaatst. Dat zijn 50 kW-laders, maar ook een relatief bescheiden vermogen volstaat om in de nacht de accupakketten van de bussen volledig op te laden. In dezelfde regio komen zes 300 kW laders, die werken met een pantograaf. Zo kan tijdens de dienst bij worden geladen, dat gebeurt tijdens stilstand en zou nooit meer dan zes minuten vergen.

Hierdoor is er niks dat eindeloos veel kilometers afleggen met elektrische bussen in de weg staat.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

staan al een tijdje hier in Dordrecht.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.