ABB heeft een contract gekregen om door heel Nederland een snellaad infrastructuur aan te leggen. Hiermee zal zich voor alle 16,7 miljoen inwoners een snellaadpaal binnen een straal van 50 kilometer bevinden.

ABB maakte vandaag bekend dat zij geselecteerd zijn door Fastned om laders te leveren aan meer dan 200 EV snellaadstations in Nederland. Deze stations langs onze snelwegen zullen worden voorzien van meerdere snelladers, zoals de 50 kW Terra 52 en Terra 53 modellen, die een EV binnen 15 tot 30 minuten op kan laden. De eerste ABB Terra snelladers worden geleverd in september 2013. De bouw van de Fastned stations met zonnepanelen op het dak moet in 2015 worden afgerond.

Nederland is het dichtsbevolkte gebied waar een landelijk snellaadnetwerk wordt uitgerold. Snelladers zullen maximaal 50 kilometer uit elkaar liggen langs de snelwegen. Dankzij het ABB’s “multi-standard design” kunnen EV’s van alle grote Europese, Aziatische en Amerikaanse automerken gebruik maken van het netwerk. Door gebruik te maken van een cloud-systeem biedt Fastned alle automobilisten een gebruikersvriendelijke manier om te betalen en toegang te krijgen tot de dienst. Ulrich Spiesshofer, Executive Committee Member verantwoordelijk voor Discrete Automation and Motion:

Fastned chose ABB for its proven expertise in deploying and managing nationwide EV charging networks. ABB provides the chargers and industry-leading software solutions for remote servicing as well as connectivity to subscriber management and payment systems.

Elke ABB snellader die aan het Internet hangt heeft onder andere assistentie op afstand en handige software upgrades. De laders ondersteunen alle protocollen zoals CCS en CHAdeMO. Dit is cruciaal om de compatibiliteit tussen de snel ontwikkelende auto’s en laders de komende jaren bij te kunnen houden, en Fastned kan hun service onderhouden en upgraden wanneer de technologie zich verder ontwikkeld. Bart Lubbers, één van de oprichters van Fastned:

This countrywide network of locations will lay the basis for the commercially viable development of e-mobility. I foresee a race towards faster charging and larger batteries throughout the car industry.

Het plan om EV snellaadstations langs de Nederlandse snelwegen te plaatsen begon in 2011 toen Fastned toestemming vroeg aan het Ministerie van Infrastructuur om een EV-laadnetwerk te implementeren. In december 2011 maakte de overheid bekend dat er 245 service stations gebouwd worden. Fastned kreeg 201 locaties toegewezen.

Bekijk HIER de video over het ABB snellaadnetwerk.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Schitterend nieuws. Nu komt er een schot in de zaak.

@peterev: Wie komt er dan van Schotland? :p

Tof! Zeker dat ze ook verder kijken dan CHAdeMO. Als ze de Terra 53 van ABB gebruiken hebben we:
– CHAdeMO
– CCS
– Type 2 43kW AC

Nu nog even afwachten wat het kortgeding van de pompstation houders gaat brengen.

Hi Widoh,

Zeker goed nieuws he!

Vraagje: als dit snelladen dan ook met AC 43 KW gaat, wordt het dan nog wel weer interessant om een Twin charger op de Tesla mee te bestellen?

Ik dacht eigenlijk dat de meeste snelladers via DC snelladen, dus dan had een Twin charger geen toegevoegde waarde t.o.v. een single charger.

Thuis opladen doe ik in een Q-park garage via een Lolo Smart, dus dan heb je volgens mij niet zoveel aan een twin charger?

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.