Skoda Octavia
Hoewel het aantal zakelijk gekochte auto’s met 14 procent bijtelling een herleving ondergaat, maken de elektrische auto’s nog steeds slechts een klein deel van de verkopen uit.

Nu de bijtelling op de schop gaat (hoe precies is nog niet duidelijk), besloot VWE te onderzoeken hoeveel auto’s er nu per bijtellingscategorie verkocht worden. In de eerste acht maanden van dit jaar waren de 20 procent bijtellers de grote winnaar; ruim een kwart valt binnen de 14 procent of lager.

2013 was een goed jaar voor voor de 14 procent bijtellers. Het aandeel van deze groep liep op tot 40 procent van alle zakelijk verkochte auto’s. December was het hoogtepunt, toen meer dan de helft van alle zakelijke verkopen in de 14%-categorie viel. Deze run werd veroorzaakt door het aanscherpen van de uitstootnormen, waardoor veel auto’s een bijtellingscategorie hoger vielen. In januari 2014 viel nog slechts 11% van de zakelijk verkochte auto’s in de 14% categorie.

autoverkoop per bijtellingscategorie

Om dit recht te zetten, zijn er in de loop van dit jaar diverse nieuwe modellen op de markt gekomen die wel aan de aangescherpte normen voldoen. Deze modellen bleken populair te zijn, zodat het aandeel inmiddels weer rond de 34 procent van de zakelijk verkochte auto’s ligt.

Top 5 meest verkochte zakelijke auto’s 14% bijtelling:
top 5 14% bijtellers

Met het aanscherpen van de uitstootnormen, waar ook een bijtelling van 7 procent voor elektrische auto’s met range-extender ging gelden, stortte de markt voor deze groep volledig in. Waar er in 2013 nog 2.271 elektrische auto’s met een range-extender werden verkocht, zijn dit er in de eerste 8 maanden van dit jaar nog maar 245.

Gelukkig zijn de verkopen van enkele nieuwe modellen plug-in hybrides wel gegroeid, en neemt ook het aandeel van puur elektrische auto’s toe. In de eerste 8 maanden van dit jaar zijn 1.341 EV’s zakelijk verkocht. Daarmee hebben deze auto’s, waarvoor nu een bijtelling van 4% geldt, een aandeel van 1% van de zakelijke markt.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.