Shell bracht gsiteren haar duurzaamheidsrapport 2011 uit. Uit de cijfers blijkt dat het aantal lekkages voor het eerst sinds 2003 stijgt (208 stuks, wereldwijd). Mondiaal lekte Shell in totaal 6,7 miljoen liter olie. Dat is de op één na hoogste piek in dit millennium.

Het grootste kind van de rekening is Nigeria waar het aantal lekkages door slecht onderhoud afgelopen jaar is verdubbeld van 32 naar 64. Daarmee is de oliemaatschappij weer terug op het niveau van 2002. Campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie voegt daaraan toe: “Al decennia lang veroorzaakt Shell in de Nigerdelta een olieramp die ‘Deepwater Horizon’ en ‘Exxon Valdez’ ver overstijgt. Vooral door beroerd onderhoud aan pijpleidingen. Vele tientallen miljoenen liters olie hebben inmiddels Nigeriaanse wateren en landbouwgronden verziekt. Complete gemeenschappen hebben hun dorpen daarom moeten verlaten en zijn ernstig gedupeerd. UNEP -het milieubureau van de VN- waarschuwt Shell nu al geruime tijd voor haar onverantwoorde bedrijfsvoering in de Nigerdelta en vindt dat de olieboer de middelen moet leveren om de troep op te ruimen en de bevolking te compenseren. Dat Shell nog steeds geen cent op tafel legt, stoïcijns haar productie alleen maar opvoert en niets aan de lekkages doet getuigt van minachting voor mens, natuur en milieu.”

Op 11 oktober van dit jaar zullen vier Nigeriaanse boeren en vissers samen met Milieudefensie tegenover Shell staan in de rechtbank van Den Haag. Ze eisen dat het bedrijf haar enorme rommel opruimt in de dorpen Goi, Ikot Ada Udo en Oruma, de gedupeerden compenseert en nieuwe lekkages voorkomt. Het is uniek dat een Nederlands bedrijf voor een Nederlandse rechter wordt gedaagd voor milieuschade in het buitenland. Vele (inter)nationale ogen zijn gericht op de uitkomst, aangezien Shell zich niet veel later in Londen voor de rechter mag verantwoorden in een zaak die maar liefst 11.000 Nigerianen tegen de oliemagnaat hebben aangespannen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Shell kan zo wel eens in nauwe schoentjes komen!
Maar mooi ook! Schandalig dat ze het ginds gewoon laten wegvloeien in de natuur.

Eigenlijk zouden ze voor het internationale gerechtshof moeten komen.

Ze weten donders goed wat ze aan het doen zijn en hebben geld zat om het op te ruimen.

Dit doet me denken aan die doomscenario’s die altijd geschetst wordt in films en cartoons over super grote oliemaatschappijen.
Ze lijken er niet ver naast te zitten.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.