Zonne-energie wereldwijd
Leuk, dat vehicle-to-grid, maar wil het een beetje vlotten met zonne-energie? Ja en nee. Wereldwijd neemt het aandeel nog altijd flink toe, maar in Europa lopen we allang niet meer voorop en stagneert de groei.

De afgelopen tijd komen vehicle-to-grid-systemen regelmatig voorbij op Groen7. Door overdag de accu’s van elektrische auto’s te gebruiken om zonne-energie op te slaan en ze deze energie tijdens de piekuren ’s avonds af te laten geven, kun je pieken op het net afvlakken en het rendement van zonnepanelen én elektriciteitscentrales (die hoeven minder hard te draaien om de pieken op te vangen) laten toenemen. Maar om dit soort systemen significant te laten bijdragen zijn niet alleen veel elektrische auto’s nodig, ook moeten we nog flink investeren in zonne-energie.

Volgens een rapport van de organisatie Solar Power Europe is het aandeel zonne-energie wereldwijd tot boven de 1 procent gestegen. In landen als Italië, Griekenland en opvallend genoeg ook Duitsland ligt dat aandeel zelfs boven de 7 procent.

Toch zijn het vooral de Aziatische landen die op dit moment voor de meeste groei zorgen. In 2014 is er voor circa 40 gigawatt (GW) aan zonnepanelen bijgeplaatst, tegenover 37 GW in 2013. In Europa kwam er slechts 7 GW bij, minder dan in 2013 en veel minder dan in topjaren 2011 en 2012 toen er respectievelijk zo’n 22 en 18 GW aan zonnepanelen bijkwamen.

In Nederland kwam er volgens het rapport in het afgelopen jaar 400 MW, ofwel 0,4 GW aan zonnepanelen bij, het totaal bedraagt nu ca. 1,042 GW. Nederland is een van de weinige landen in Europa dat in 2014 meer panelen plaatste dan in 2013 en gelukkig zien we nog steeds veel initiatieven om meer uit de zon te halen, zoals het project van TU Delft laatst of het energie opwekkende fietspad.

Opvallend is dat van alle Europese landen in Nederland, samen met Denemarken, het grootste percentage van de zonnepanelen voor individueel gebruik zijn, daar waar in Duitsland het vooral bedrijven zijn en in Portugal de industrie de belangrijkste rol speelt. In Spanje wordt vrijwel alle zonne-energie opgewekt op wat ze in het rapport ‘utility scale’ noemen: veelal grote velden zonnepanelen die door elektriciteitsbedrijven aangelegd en geëxploiteerd worden. In Nederland gebeurt dit vrijwel niet.

Landen als China en Japan plaatsen nu per jaar meer zonnepanelen dan heel Europa bij elkaar. Overigens komt 88 van de 178 GW aan zonne-energie uit Europa, waarmee ons continent nog wel het grootste aandeel heeft. Maar er moet flink aan getrokken worden om die voorsprong te behouden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.