Tomos Luxe
De nieuwe regelgeving heeft zijn vruchten afgeworpen. De meest vervuilende brommers zijn uit Amsterdam verdwenen.

De hoofdstad is een van de Nederlandse steden met een milieuzone. Die in dit geval eisen oplegt aan aardig wat vormen van vervoer. Niet iedere taxi, bestelbus, vrachtwagen, touringcar, brom- of snorfiets komt zomaar de stad in. Elektrisch vervoer kan rekenen op subsidie. Zodat de luchtkwaliteit binnen Amsterdam (wat) beter wordt.

Het is wat krom, maar ook bij brommers geldt er een restrictie op leeftijd. Bromfietsen en snorfietsen voor bouwjaar 2011 worden geweigerd. Het gaat er intussen voor de gemeente wel degelijk om dat brommers die door de stad rijden – al dan niet zigzaggend en het overige verkeer de stuipen op het lijf jagend – voldoen aan de Euro 4-norm. Voor nieuw verkochte brom- en snorfietsen is dit de minimale uitstootnorm waaraan moet worden voldaan.

Er zijn nogal wat mensen die hun oude brommer noodgedwongen de deur hebben gewezen. Dat heeft mede tot gevolg dat een derde van alle nieuw verkochte elektrische scooters binnen Amsterdam wordt verkocht. Ook de speed pedelec lijkt een logisch alternatief voor de aloude brommer. Met deze ‘hogesnelheidsfiets’ kunnen grote afstanden eenvoudig en zonder al te grote krachtsinspanning worden afgelegd.

De eerste maanden van dit jaar werden er waarschuwingen uitgedeeld aan iedereen die met een oude brommer de stad in reed. Tot aan april waren er gemiddeld 125 overtredingen per week. Vanaf mei worden er maandelijks ongeveer 100 boetes uitgedeeld. In totaal voldoet 96,8 % van alle brom- en snorfietsen binnen Amsterdam aan de regels, in 2016 was dit 80 %.

Of de stad ook daadwerkelijk schoner is, meldt het bericht niet. Er zijn geen cijfers over de luchtkwaliteit naar buiten gebracht.

Met dank aan Erik voor de tip

Beeld: tweetakt Tomos-brommer met mandje, nog altijd nieuw verkrijgbaar


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En nu landelijk invoeren, liefst zo dat het héél onaantrekkelijk wordt om op brandstof te rijden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.