A123 Venture Technologies is de samenwerking met MIT startup SolidEnergy aangegaan. Hierdoor kan de vaste elektrolyt technologie van SolidEnergy in lithium metaalanodes veilig worden toegepast in batterijen met een hoge energiedichtheid.

De lithium-ion batterij van A123 heeft een lange levensduur en kan veel energie leveren, maar de opslagcapaciteit is beperkt. Dit is voldoende voor stadsauto’s zoals de Chevrolet Spark, maar voor langere afstanden – waar EV-fabrikanten zich steeds meer op gaan richten – moet er iets veranderen.

Daarom geeft A123 SolidEnergy de mogelijkheid om hun technologie op de markt te brengen. Samen hebben zij het voordeel van een versnelling van de batterijschijkunde, met het potentieel om de energiedichtheid te verviervoudigen in vergelijking met gewone lithium-ion batterijen. Dit betekent een dichtheid van 800 Watt-uur per kilogram. In een Spark zou dit de range verlengen tot 528 kilometer.

De samenwerking combineert de nieuwe batterijtechnologie, Solid Polymer Ionic Liquid (SPIL), van SolidEnergy met het celontwerp en de mogelijkheid tot prototypes van A123. Beiden willen deze technologie zo snel en efficiënt mogelijk commercialiseren. Zo moet een klein prototype volgend jaar worden geproduceerd, gevolgd door prototypes voor EV accu’s. De resultaten van de tests komen eind 2014 om voor te leggen aan potentiële klanten.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.