Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nieuwe EU-wet zorgt voor transparantere tarieven

Aanstaande 13 april gaat de nieuwe wetgeving in Europa van kracht. Wie met een elektrisch voertuig rijdt, zal al voordat het voertuig wordt opgeladen een beter beeld krijgen van de kosten voor het laden. Wat er precies gaat veranderen? Je leest het in dit artikel.

Prijzen bij openbare palen te uiteenlopend

Nederland beschikt over een ruim laadpalennetwerk van inmiddels meer dan 50 duizend stuks. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat de prijs die je betaalt voor het opladen per paal sterk uiteenlopend. Tarieven kunnen zelfs per straat verschillen. In Amsterdam bijvoorbeeld betaal je in de ene straat soms 9 cent meer per kWh. Dit verschil is nog hoger in onder andere Hoofddorp, met 28 cent verschil per kWh op een stukje van 200 meter. Omgerekend komt dit neer op een verschil van 14 euro bij een laadsessie van 50 kWh. Je hebt als EV-rijder meestal geen idee van het geldende tarief per paal. De Alternative Fuels Infrastructure Regulation moet hier verandering in gaan brengen.

De aanpassingen door de nieuwe wet

Voorzitter van belangenvereniging EV Belgium – Jochen De SMet – heeft laten weten dat er twee grote aanpassingen zullen zijn. Hiervan is de eerste de prijstransparantie op paalniveau. Op snelladers vanaf de 50 kilowatt moet de prijs die je betaalt voor een laadbeurt op het scherm worden weergegeven. Palen die beschikken over minder kilowatt zullen worden voorzien van een QR-code. Ook zullen er meer ad-hocbetaalopties worden toegevoegd. Dit heeft als gevolg dat je niet alleen maar met je laadpas kan betalen, maar ook bijvoorbeeld met je Bancontact-kaart.

Voertuig op werk laden meest rendabel

Hoeveel je betaalt voor een laadbeurt hangt af van de plek waar je gebruik maakt van een paal: thuis, op werk of in het openbaar. De meest voordelige optie is je elektrische voertuig opladen op je werkplek. Dit komt door organisaties die vaak net wat minder aan stroom kwijt zijn dan particulieren. Laden bij je laadpaal aan huis volgt hierna. Hoeveel je exact kwijt bent hier, hangt af van het contract wat je hebt afgesloten bij je elektriciteitsaanbieder. Het duurst ben je uit bij een openbare laadpaal. Prijzen kunnen zelfs verdubbelen in vergelijking met het tarief wat je op werk of thuis betaalt. Laad je vaak thuis op of op je werk, dan geldt het advies om een laadpas zonder abonnement af te sluiten.

Wil je de beste laadpassen met elkaar vergelijken?