Steeds meer nieuw ingeschreven auto’s in Nederland zijn uitgerust met het start/stopsysteem. In 2011 was 35 procent van de nieuwe auto’s uitgerust met start/stop, tegenover 22 procent in 2010. In 2013 zal in Europa één op de twee nieuwe auto´s een start/stopsysteem hebben.

50 uur file
Het start/stopsysteem schakelt de motor automatisch uit wanneer de auto stilstaat aan een rood licht of in een file. Bij vertrek herstart de motor automatisch. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot verminderen met 5 tot 8%. Het systeem komt vooral tot zijn recht in stadsverkeer en bij filerijden. Handig dus in Nederland, waar volgens recent onderzoek elke autobestuurder in 2011 gemiddeld 50 uur in de file stond.

België
Bosch startte in 2007 met de productie van het start/stopsysteem en heeft ondertussen reeds meer dan 5 miljoen start/stopstarters geproduceerd. De installatieratio blijft stijgen. In 2008 had slecht 3 procent van de nieuwe auto’s start/stop, in 2009 13 procent en in 2010 22 procent. Vorig jaar was 35 procent van de auto’s die in Nederland werden ingeschreven ermee uitgerust. Ook in België is deze ecologische technologie aan een steile opmars bezig: van 5% in 2008 tot 40% in 2011.

Eerder uitgeschakeld
“Het succes van het start/stopsysteem is eenvoudig te verklaren. Start/stop is een kosteneffectieve manier om het brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen. Steeds meer autofabrikanten integreren daarom start/stoptechnologie in hun nieuwe modellen, zowel in compacte auto’s en duurdere sedans als in krachtige sportauto’s”, verklaart Filip Boelens, Divisional Director Automotive Technology Bosch Benelux. “En de ontwikkeling gaat verder. Bosch-ingenieurs werken aan een systeem, en in een latere fase zelfs als de bestuurder niet langer versnelt. Afhankelijk van het type weg kunnen dergelijke geavanceerde start/stopsystemen het brandstofverbruik nog eens met 10 procent verlagen.”


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.