Om het leven van een EV-rijder aangenamer te maken is het draadloos opladen van elektrische auto’s een valide optie. Al jaren is men bezig met het testen van dit soort systemen, maar Mitsubishi gaat als een van de weinige autofabrikanten samen met andere partijen investeren in deze manier van accu’s opladen.

De Japanse automaker heeft met WiTricity Corporation en IHI Corporation afgesproken dat ze de komende drie jaar een draadloos oplaad-systeem zullen ontwikkelen en uitrollen dat zeer makkelijk toepasbaar is en het gebruiksgemak van elektrisch aangedreven auto’s aanzienlijk moet vergroten. Immers, wanneer je niet steeds hoeft in te pluggen bij een oplaadpunt maar de accu gewoon bijlaadt terwijl men geparkeerd staat is gedoe met stekkers ook verleden tijd. De auto opladen terwijl men over de weg rijdt zit er voorlopig alleen niet in.

Voertuigen uitgerust met een energie-opvangsysteem kunnen parkeren op parkeerplekken waar het systeem onder de grond ligt en worden zo automatisch opgeladen als het aan Mitsubishi ligt. Volgens WiTricity kan er met 3.3 kW worden opgeladen over een afstand van 20 cm, en dat zonder dat de auto fysiek contact maakt. Wel gaat er altijd wat stroom verloren bij een dergelijk draadloos systeem. Mitsubishi claimt 90% efficiënt is, iets minder dan met een stekker.

De drie bedrijven zullen hun kennis van infrastructuur en elektrische voertuigen gaan gebruiken om in de komende 36 maanden een “makkelijk” systeem te ontwikkelen en dit commercieel aan te bieden. De kans bestaat dus dat er in Nederland niet alleen oplaadpalen bijkomen, maar ook ‘oplaadplekken’. Daar zouden gemeenten eigenlijk meer naar moeten kijken.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.