Volgens het regeerakkoord moet in 2020 16 procent van onze energie duurzaam worden opgewekt. Vorige week gaf werkgeversorganisatie VNO-NCW aan dat dit niet haalbaar, en nu sluit ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zich hierbij aan.

Momenteel wordt slechts 4 procent van onze energie duurzaam opgewekt. Onder leiding van de Sociaal Economische Raad onderhandelen milieu-organisaties en vakbonden over het energie-akkoord, en moeten een voor allen aanvaardbare manier zien te vinden om de hoeveelheid duurzame energie op te schroeven naar 16 procent. VNO-NCW en PBL denken dat het onhaalbaar is om dit doel voor 2020 te halen. De werkgeversorganisatie vindt 14 procent voor 2020 realistischer; de 16 procent zou op zijn vroegst in 2024 kunnen worden gehaald.

Maarten Hajer, directeur van PBL, heeft vooral kritiek op de kortetermijnvisie van de afgelopen kabinetten en het achterblijven van langetermijnmaatregelen. Er wordt niet geinvesteerd in het ontwikkelen van duurzame energie-opwekking op de langere termijn. Om aan de milieudoelstellingen van 2020 te kunnen voldoen, wordt er biomassa meegestookt in kolencentrales. Dit is geen acceptabele oplossing.

PBL wil dat er een speciaal fonds met aardgasbaten komt. “De samenleving is niet op duurzame leest geschoeid. Dat maakt ons kwetsbaar”, zo stelt Hajer. “De grote uitdaging voor het milieubeleid in de eenentwintigste eeuw is te bereiken dat burgers, bedrijven en overheden de problemen rond klimaat, biodiversiteit en grondstoffen niet als een ver-van-mijn-bed-show ervaren, maar zelf verantwoordelijkheid willen nemen om de problemen op te lossen.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven dat als er vóór 5 juli nog geen overeenstemming is in het energie-akkoord, het kabinet op de gemaakte afspraak in het regeerakkoord terugvalt. Hierin staat de 16 procent vastgelegd, en dan mag Kamp beslissen hoe dit percentage zal worden gehaald.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

politiek en geld. Dat is het enige waar NL op draait. Milieu of andere langetermijndoelstellingen zijn een wasse neus.
De grap is net als altijd dat de uiteindelijke kosten niet door de politiek of het grote geld opgehoest hoeven worden. De rekening zal gewoon door Jan L. betaald worden, helaas.

@Crosscabouter: het is nog erger, ze willen niks snappen over wat er verder dan 4 jaar gaat komen.

Als ze het echt begrepen dan was men al kwaad geweest over de slechts 4% die er nu is.

En ze snappen niet waarom, daarom blijven ze niet voor 80-90-100% gaan, ooit.

@jehannus: Het is voor iedereen makkelijker om de schuld in andermans schoenen te schuiven (ook voor mij dus :)). De overheid kan dus makkelijk zeggen dat ze in 4 jaar regeren niet zoveel klaar kunnen krijgen.
Dat begrijp ik wel, maar dat er zo weinig visionairs binnen de politiek cq bedrijfsleven aan de touwtjes trekken vind ik jammer.
Als het kalf verdronken is dempt men de put (0f zoiets)

Nonsence, in Duitsland is het nu al haalbaar.

@peterev: Dat bedoel ik. Simpelweg een gebrek aan toekomstvisie en gebrek aan lef om duidelijke keuzes te maken. Het kost de overheid nu teveel geld en laat de rekening straks liever bij u en mij bezorgen.
Dutch politics 🙂

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.