Ruim twintig mensen uit Maastricht en omgeving verruilden tien dagen lang hun auto voor de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer en de (elektrische) deelauto.

“Wie heeft er nou een auto nodig?” Zo reageerde een van de deelnemers aan de actie ‘Laat je auto staan’. Dat deze vervoermiddelen een prima alternatief zijn voor de auto, bewijzen de cijfers. In de periode van 21 tot 30 oktober hebben alle deelnemers gezamenlijk:

– ruim 1.600 km gefietst (inclusief e-bike); 80 km per deelnemer
– ruim 2.700 km afgelegd met OV (bus en trein); 130 km per deelnemer
– 175 km gereden met de elektrische auto (door 3 deelnemers)
– 1 ton (1.000 kg) CO2-uitstoot bespaard

De actie ‘Laat je auto staan’ is op 30 oktober afgesloten. Rijden met de elektrische auto, het openbaar vervoer en de e-bike was voor veel deelnemers “een openbaring”. De e-bike oogstte bij alle fietsers enthousiaste reacties, van “ik ben inmiddels een junk” tot “je verbreedt je actieradius enorm met de e
bike”. Maar ook het openbaar vervoer stelde de gebruikers niet teleur. “Het OV is beter dan ik dacht dat het was” en “je komt meer ontspannen op je werk aan” waren enkele van de reacties. Wethouder Albert Nuss, voorzitter van de Stuurgroep Maastricht Bereikbaar:

De ervaringen van de ruim twintig deelnemers met het OV, de (elektrische) fiets en de (elektrische) deelauto zijn voor ons erg waardevol. De resultaten van deze actie gaan we evalueren en de ervaringen gebruiken we om de acties en producten van Maastricht Bereikbaar te verbeteren.

‘Laat je auto staan’ is een initiatief van de Gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en partners en bedoeld om het delen van auto’s, in combinatie met openbaar vervoer en de (elektrische) fiets, te stimuleren.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vaak is niet de auto gebruiken een imago probleem.
Of het is de ego die speelt bij spul als een auto.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.