modelauto
Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) heeft onlanks het 1.000ste Nederlandse bedrijf gecertificeerd als ‘Erkend Duurzaam’. Daarmee is een mijlpaal bereikt voor het branchebrede duurzaamheidsprogramma Erkend Duurzaam, dat is ontwikkeld onder leiding van BOVAG, RAI Vereniging, Vereniging FOCWA Schadeherstel en STIBA.

Het programma is beschikbaar voor autodealers, onafhankelijke autobedrijven, truckdealers, truck- en trailerbedrijven, autowasbedrijven, revisiebedrijven en schadeherstelbedrijven. Bedrijven die gecertificeerd zijn, voldoen aan de laatste richtlijnen op het gebied van bedrijfsvoering, milieu- en energiebeleid, personeelsbeleid en zorg voor de directe maatschappelijke omgeving.

“Sinds de uitreiking van het eerste certificaat in 2009 heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen in de mobiliteitsbranche een grote toevlucht genomen. In navolging van de auto’s in de showroom wordt ook de bedrijfsvoering van de deelnemende bedrijven verder verduurzaamd”, zegt Jos van den Broek, Algemeen Manager ARN Sustainability en verantwoordelijk voor het Erkend Duurzaam-programma. “Ons programma geeft de ondernemer een uitstekend handvat om concreet met MVO en duurzaamheid aan de slag te gaan. Het biedt de ondernemer de mogelijkheid om zichzelf te profileren en helpt de organisatie met kostenbesparing en/of kostenbeheersing.” Door overheid en bedrijfsleven wordt Erkend Duurzaam gezien als hét MVO toetsingskader.

Het Erkend Duurzaam is inmiddels zodanig doorontwikkeld dat het voor een breed scala aan bedrijven beschikbaar is. Ook is overlap geïdentificeerd met andere certificeringen als ISO 9.001 en ISO14.001, en dat is vertaald naar vrijstellingen en korting. Een certificaat is een jaar geldig, daarna wordt opnieuw beoordeeld. De ondernemer wordt gestimuleerd om gedurende een aantal jaren steeds een stap verder te gaan met MVO.

Erkend Duurzaam in de praktijk

“Duurzaamheid moet echt zijn”, zegt Peter de Rooy, algemeen directeur van De Rooy Group in ’t Goy (Houten), met stelligheid. “Veel bedrijven zeggen duurzaam te zijn maar het gaat veel verder dan tegen betaling een paar vragen op een website invullen en een sticker op de deur plakken. Daar prikken je klanten snel doorheen.”

De Rooy heeft een indrukwekkende reeks duurzame maatregelen doorgevoerd in zijn bedrijven, waaronder een internationale transportonderneming, een onafhankelijk autobedrijf en een tankstation. Die maatregelen variëren van de installatie van energiebesparende tijdschakelaars tot de aanschaf van een elektrische vrachtwagen. Van een training ‘Het Nieuwe Rijden’ voor chauffeurs tot strikte afvalscheiding. Het legt hem geen windeieren. “We onderscheiden ons hiermee. Het is een reden voor klanten om voor ons te kiezen.”

Het bedrijf van De Rooy is het tweede in Nederland dat is gecertificeerd voor ‘Erkend Duurzaam Premium’, een bevestiging van zijn pioniersrol in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “In ’t Goy kent iedereen elkaar, houdt iedereen rekening met elkaar. Als bedrijf besteden wij veel aandacht aan de gezondheid en veiligheid van omwonenden en medewerkers. Ook dat is MVO.” Voor Erkend Duurzaam Premium moeten ook de bedrijfsprocessen goed in kaart zijn gebracht. “In onze branche krijgen we vaak inspecteurs op bezoek. Omdat we alles goed op orde hebben kunnen we die snel helpen.” De Rooy wijst op zijn net aangeschafte BMW i3. “MVO zit bij ons in de genen. En wij willen klanten, leveranciers en medewerkers ook inspireren om bewust om te gaan met duurzaamheid.”


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.